Zostaňme doma zdraví

Zatvorené školy, škôlky a pobyt detí v domácnostiach si v tomto období vyžiadali častejšie úrazy doma i na záhrade. Popáleniny, pády z postele, prebaľovacieho pultu, bicykla, kolobežky, na kolieskových korčuliach, úrazy vzniknuté na trampolíne, náhodné otravy čistiacimi a pracími prostriedkami či liekmi.

Prinášame vám jednoduché návody, ako postupovať pri poskytovaní prvej pomoci v prípadoch, keď sa úraz stane u vás doma.

Popáleniny

Kuchyňa a kúpeľňa sú zaujímavé miesta hlavne pre malé deti. Stačí však malá chvíľka nepozornosti.  Horúce hrnce, panvice, žehlička či horúca voda, buďte preto opatrní. Popáleninu okamžite chladíme pod prúdom studenej vody aspoň 10 – 20 minút.

Rozbité koleno, odrenina alebo lakeť pri hre

Deti majú rady pohyb. Pekné jarné počasie ich už vylákalo von. Zraneniam po pádoch z bicykla, kolobežky či na kolieskových korčuliach môžu zabrániť chrániče a prilba. Niekedy sa však predsa nedá odrenine zabrániť. Ranu ošetrujte umytými rukami. Pri ošetrení opláchnite ranu pod tečúcou vodou, umyte okolie rany, môžete použiť aj dezinfekčný roztok. Vyčistenú odreninu vysušte. Následne ju môžete prekryť náplasťou alebo obväzom, aby sa do rany nezaniesla infekcia.

Otravy

Náhodné otravy detí sú často spôsobené látkami, ktoré sa bežne používajú v domácnosti: čistiace prostriedky (pracie prášky, mydlá, prostriedky na umývanie riadu), kozmetické prípravky, benzín, petrolej, olej, rozpúšťadlá či farbivá, tabletky, lieky, rastliny, izbové kvety, pesticídy, alkohol. V prípade, že sa tak stane, neprepadávajte panike a nevyvolávajte zvracanie. Nájdite, čo presne dieťa zjedlo alebo vypilo a kedy to bolo. Neváhajte zavolať na tiesňovú linku 155 alebo Národné toxikologické centrum 02 / 54 77 41 66.

Uhryznutie

Deti milujú zvieratká, rady sa s nimi hrajú a naháňajú. Tešia sa do ZOO alebo k susedom, ktorí majú psa. Pri hre však môže pes dieťa nechtiac uhryznúť. Čo robiť? Dieťa upokojíme a zoberieme z dosahu psa. Ranu opláchneme čistou vodou, vydezinfikujeme mydlom alebo dezinfekčným prostriedkom. Ak je rana malá, postačí nám aj leukoplast. Keď je rana hlbšia a dokonca krváca, urobíme tlakový obväz. Ak dieťa nebolo očkované proti tetanu alebo nepoznáme psa, ktorý dieťa uhryzol, kontaktujeme pediatra.

Krvácanie

Nakrájať zeleninu, chlieb či koláč sa treba naučiť. Čo robiť, ak sa nožík v malej rúčke šmykne? Naučte svoje deti správne používať nožíky, krájače, strúhadlá či nožnice. Malú ranku stlačte prstami a silno držte. Chvíľu počkajte a zalepte leukoplastom. Ak je rana veľká, pritlačte okraje rany k sebe a rukou silno stlačte. Potom urobte tlakový obväz. Ak krvácanie neprestáva, priložte ešte jeden obväz a silnejšie stiahnite. Zapamätajte si! Najdôležitejší je tlak na ranu, ten zastaví krvácanie. Ak je rana príliš veľká, veľmi krváca, neváhajte navštíviť lekára.

Zlomenina

Všetky deti sa doma rady naháňajú,  behajú z izby do izby a hrajú sa na schovávačku. Malé koberčeky, behúne a prahy však môžu byť pre nich rizikové. Zlomenine vždy predchádza úrazový dej, skok či pád. Dieťa pre náhlu bolesť nevie končatinou pohnúť. Zlomeninu NIKDY nenaprávajte. Ak je to možné, s končatinou nehýbte. Končatinu zafixujte pomocou trojrohej šatky alebo odevom. Zlomenú nohu fixujte o zdravú nohu pomocou šatiek. Zranené dieťa dopravte na najbližšiu chirurgickú ambulanciu, ak je jeho stav vážny, zavolajte záchrannú službu.

Ak sa jedná o tzv. otvorenú zlomeninu, teda o otvorenú ranu, z ktorej trčia zlomené kosti, NIKDY kúsky kostí nezasúvajte späť. Ranu ošetrite ako krvácanie sterilným krytím a potom znehybnime. Ak by krvácanie bolo silné, ošetrite tlakovým obväzom.

Náš tip:

Zahrajte sa s deťmi na nemocnicu, pri ktorej si nanečisto vyskúšate, ako by ste dieťaťu prípadné poranenie končatiny v praxi ošetrili. Hru neodkladajte, zahrajte sa ju napríklad hneď zajtra.

Úraz hlavy a otras mozgu 

Deti behajú, skáču, lozia po preliezkach, stromoch, šantia na bicykloch, korčuliach či kolobežkách.  Z obyčajnej chôdze sú schopné urobiť adrenalínový šport. Áno, to sú deti. V dnešnej dobe je potrebné, aby sme my rodičia viac dbali na ich bezpečnosť, a pri vybraných aktivitách deti používali bezpečnostné pomôcky (prilby a chrániče). Aj napriek tomu sa môže úraz skončiť otrasom mozgu. Pre dieťa je každý úraz negatívnym zážitkom. Otras mozgu je najčastejšie spôsobený úderom do hlavy, krku, ale spôsobí ho aj úder do inej časti tela s prenosom síl do oblasti mozgu zotrvačnosťou. Ak sa dieťa po úraze správa normálne, hrá sa, komunikuje, nemusí ísť o otras mozgu.

Príznaky otrasu mozgu po úraze sú, ak dieťa:

  • nepamätá si, čo sa stalo, krátke bezvedomie
  • je zmätené a dezorientované,
  • bolí ho hlava, je precitlivelé na zvuky, svetlo
  • nevie sa sústrediť, je plačlivé a nepokojné
  • má ťažkosti z rovnováhou,
  • má pocit na vracanie,
  • má spomalené reakcie, poruchy reči
  • je bledé a potí sa
  • je spavé

Dieťa môže byť však aj bez príznakov. Každý úraz hlavy si vyžaduje pozornosť, ak si všimnete jeden z príznakov, je nevyhnutné lekárske vyšetrenie. Ak sa vám zdá, že poranenie nie je tak závažné, treba dieťa sledovať. Dôležité sú hlavne prvé hodiny od úrazu.

Ako môžete predchádzať úrazom?

  • prevenciou pri hre, športe, na ulici, v doprave (výberom vhodných hračiek, športových aktivít), prispôsobenie priestoru na hry detskému veku (detské izby),
  • bezpečnostnými pomôckami akými sú chrániče a prilby pri bicyklovaní, korčuľovaní a iných športoch,
  • označením detských ihrísk, chodníkov pre cyklistov, korčuliarov, dopravnými obmedzeniami v miestach s vyšším výskytom detí.
  • výchovou detí o rizikách v doprave, pri hre a športe,
  • nevyhnutný je nepretržitý dozor pri menších deťoch,
  • v dopravných prostriedkoch musia byť deti pripútané, v detskej autosedačke by nemali jesť a piť počas jazdy.