2021 Mikuláš v Dome Humanity

V našom Dome humanity sa už tiež pripravujeme na Vianoce. Ale najskôr musí prísť Mikuláš,  aby ohodnotil našu výzdobu, stromček  a obdaroval sladkým darčekom všetkých našich klientov. Do dnešného dňa všetci vstávali s úsmevom  a očakávaním. Ocitli  sme sa  v čase svojho detstva, v čase spomienok na to čo tu bolo niekedy dávno. Pri pohľade  do žiariacich očí tých „detí“  sa nič nezmenilo, len na tvári im pribudlo zopár vrások, ktoré sú odrazom ich  cesty životom… Rovnako sa tešia  a recitujú básničky, ktoré sa naučili v minulom storočí. Ich osudy sú rôzne, ale dnes sú všetci  pripravení prežiť krásny deň s Mikulášom, ktorý ma čiernu bradu a červený kostým. Tento deň si nedajú pokaziť ničím. Tu žijú v bubline s ľuďmi, ktorým záleží na tom , aby im bolo dobre, …skoro ako doma a mnohokrát aj lepšie.

Tento týždeň, ešte budeme piecť perníky. Zapojí sa každá zdravá ruka aj muži budú natierať koláčiky vajíčkom a ešte  bude oslava  našej 92 ročnej klientky  menom Jarmila.

Vlani  zazvonila pri bránke a povedala, že chce u nás v zariadení bývať. Čiperná babička precestovala celý Trenčín, aby sa dostala ku nám.  Po smrti syna už nechcela bývať u nevesty. Pomohli sme jej vybaviť potrebné záležitosti a v dohodnutom termíne a čase sme po ňu prišli.  Všetky svoje veci si pobalila do jedinej igelitky.

Teraz to budú už jej druhé Vianoce u nás. Tie prvé boli vraj najkrajšie aké kedy zažila. Ešte stále v zariadení všetci spomínajú na jej minuloročné narodeniny. Má ich 13. decembra. Minulý rok jej zamestnanci chceli spraviť radosť a tak jej do veľkej krabičky obľúbených zákuskov zapichli svietiacu prskavku. Babička bola nadšená. Bol to pre ňu jej  vlastný ohňostroj.

Nedávno sa zverila, že chce byť spopolnená a prezradila, kde chce rozsypať svoj popol. Dostala sľub, že sa o všetko v zariadení postaráme presne tak, ako si praje. Bolo by to smutné, keby to nebolo krásne. Vo svojich 92 rokoch pôsobí pokojne a šťastne ako málokto z mladších. Má spísané, podčiarknuté a zrátané.  A každý ďalší deň je len niečím krásnym na viac….a 13.decembra bude mať svoj  vlastný malý ohňostroj.

Andrea Koppiová