KRÍZOVÝ PLÁN V SÚVISLOSTI S PANDÉMIOU COVID–19
V prípade výskytu ochorenia v našom zariadení máme presný plán fungovania Domu Humanity, ako aj zabezpečenie chodu SČK Trenčín.
Názov poskytovateľa sociálnych služieb: Slovenský Červený kríž, územný spolok Trenčín
Sídlo: Stromová 2539/5, 911 01 Trenčín
IČO: 00416029
Názov zariadenia : Dom humanity SČK
Zriaďovateľ: Slovenský Červený kríž
Bratislava
1. Zaistenie prevádzky na obdobie 14 dní (minimálny nutný počet zamestnancov)
Názov prevádzky/ oddelenia |
Skupina č. 1 7 dní |
Zamestnanci mená |
Skupina č. 2 7 dní |
Zamestnanci mená |
kuchyňa |
1 |
Róberth Horváth |
1 |
Stanislav Ševčík |
zásobovanie |
1 |
Tallo Marek |
1 |
Tallo Marek |
šofér+údržbár |
1 |
Tallo Marek |
1 |
Tallo Marek |
pranie |
1 |
Ambrožová Viera |
1 |
Ambrožova Viera |
upratovanie |
1 |
Rybovičová Galina
|
1 |
Bulková Mária |
Zdravotný úsek 1 (infikovaní klienti) |
2 |
Pečeňanský Miroslav Orsag Dušan |
2 |
Pečeňanský Miroslav Orsag Dušan |
Zdravotný úsek 2 (ostatní klienti) |
1 1 |
Kolčárová Oľga Janegová Soňa |
1 1 |
Maríková Viera Vidová Eva |
Sociálny úsek |
1 |
Lišková Monika |
1 |
Lišková Monika |
Dobrovoľníci |
Bulková Mária, Gurínová Alžbeta |
Zoznam zamestnancov s telefónnymi číslami (so súhlasom zamestnanca), ktorí vyjadria ochotu v prípade karantény v zariadení zotrvať v krízovej službe 24/7 po dobu 14 dní (Príloha 1). Tento zoznam sa v prípade karantény odosiela na príslušné úrady ako podklad na rokovanie o zozname personálu potrebného k prevádzke sociálnej služby.
2. Karanténa klienti
2.1. Priestory, v ktorých bude prebiehať karanténa klientov: časť ležiaci , vchod z jedálne (príloha 2) – t.j. izby č.12, 13 spolu 6 osob
2.2. V prípade potreby karantény do 17 osôb, sa bude pokračovať v uvoľňovaní izieb
č. 1 Muži – 2 osoby
č. 2 Muži – 2 osoby
č. 3 Muži – 1 osoba
č. 4 Muži – 2 osoby
č. 5 Muži – 1 osoba
č. 6 Muži – 1 osoba
č. 7 Muži – 2 osoby
spolu 11 osôb.
2.3. Premiestniť klientov do neinfikovanej časti zariadenia.
2.4. Spoločnú chodbu predeliť uzatvorením dverí tak, aby klienti nemohli voľne prechádzať z infikovanej časti do neinfikovanej a opačne.
2.5. Hlavný vstup do infikovanej časti označiť „zákaz vstupu – infikovaná zóna“ a dvere označiť nápismi: „Infikovaná izba“.
2.6. Postup pri nakladaní s telami zosnulých osôb bude v súlade s platnými internými normami – privolanie obhliadajúceho lekára, kontaktovanie pohrebnej služby.
3. Priestory pre oddych a nočný odpočinok pre zamestnancov v karanténe
3.1. Priestor, kde budú môcť oddychovať zamestnanci, ktorí pracujú s klientmi v karanténe:
Spoločenská miestnosť s televíziou.
3.2. Priestor, kde budú môcť spať zamestnanci – spoločenská miestnosť – 3 lôžka stabilné, 1 nafukovacie prenosné. Vybavenie miestnosti: televízia. Šatňa ženy 1 lôžko
Zamestnanci si zabezpečia: lieky, osobnú bielizeň, osobné vybavenie.
3.3. Dvere označiť nápismi: „priestor pre oddych zamestnancov“, „miestnosť na spanie – zamestnanci“.
4. Priestory na oddych a nočný odpočinok pre zamestnancov v prevádzke mimo priestorov karantény
4.1. Priestor na nočný odpočinok ošetrovateľsko-opatrov. úseku a súčasne priestor pre oddych: priestory ošetrovne a ordinácia lekára s televíziou, uzatvorená chodba pred šatňou zamestnancov, šatňa muži 1 lôžko, učebňa spolu 5 lôžok.
4.2.Zamestnanci si zabezpečia: lieky, osobné prádlo, osobné vybavenie.
4.3. Priestory označiť:„priestor na spanie – zamestnanci“, „priestor pre oddych zamestnancov“.
4.4. Priestory na spanie pre ostatný obslužný personál: priestory učebne.
5. Práca s klientmi a zaistenie ďalších vecí v prípade karantény
5.1. Zaisťuje sa iba základná podpora – pomoc pri hygiene, strava, upratovanie, pranie. podávanie liekov. Zápis sa robí 1x denne a zapisujú sa najdôležitejšie informácie. Klienti sú najmä na izbách (počúvanie hudby, vychádzka do záhrady vo dvojici).
5.2. Rozhovory a komunikácia prijímateľov sociálnej služby a ich blízkych osôb zamestnanci zabezpečia prostredníctvom telefónu alebo online komunikáciu prostredníctvom online aplikácií.
5.3. Na webovej stránke zariadenia, príp. mailom informujú o čase vyhradenom na komunikáciu s príbuznými.
5.4. Zamestnanci majú v mobilnom telefóne čísla na riaditeľa/zástupcu/ a vedúcich zamestnancov.
6. Pomôcky, vybavenie, hotovosť:
predmet |
zaistí |
|
|
zásoba liekov na teplotu |
Oľga Kolčárová |
rúška, deky |
MVDr.,Mgr. Koppiová |
posteľná bielizeň- nová je na sklade |
p. Lišková |
deky |
p. Tallo |
spacáky |
p. Tallo |
sáčky do vysávača |
p. Rybovičová |
hotovosť v pokladni na 14 dní |
p. Lišková |
vyznačenie infikovaných priestorov |
p. Tallo |
Ďalšie zabezpečenie materiálneho vybavenia je v prílohe č. 4.
7. Zaistenie stravy
7.1. V prípade, že 1, 2 kuchárky budú v karanténe, nahradia sa vlastnými zamestnankyňami – p. Vidová Eva,
7.2. V prípade iných situácií , dovoz stravy z bufetu Družba.
7.3. Do infikovanej časti distribuovať stravu v jednorazových obaloch.
7.4. Krízový jedálny lístok – príloha č. 3
7.5. Kontakt „PIZZA Marbull“ – objednávky na rozvoz 0907398668 – pre zamestnancov neinfikovanej časti.
8. Práčovňa
8.1. Zákaz vstupu zamestnancov do priestorov práčovne.
8.2. Uzamknúť vchod zo spoločnej chodby s kuchyňou . výdaj čistej bielizne cez vchodové dvere.
8.3. Príjem infikovanej bielizne: 8,00 a 11,00 hodine, príjem bežnej bielizne: 9,30 a 12,30 hodine v rôznych časových intervaloch vonkajšími dverami.zodpovedná: zamestnankyňa práčovne.
8.4. Pranie infikovanej bielizne v 2 oddelených práčkach (pre klientov a zamestnancov).
8.5. Na dvere umiestniť informáciu o čase prijímania bielizne a zákazu vstupu zamestnancov.
8.6. Zabezpečiť zvýšenú dezinfekciu plôch aj dezinfekciu zamestnancov.
8.7. Zabezpečiť 3 boxy na čistú bielizeň pre infikovanú zónu.
9. Zaistenie komunikácie s okolím
9.1. Zamestnanci sú informovaní o spracovaní krízového plánu. Krízový plán nie je voľne k dispozícii na šírenie medzi zamestnancami ani klientmi z dôvodu zabránenia panike.
9.2. V čase karantény je na webe : www.redcross.sk určená kontaktná osoba – Mgr. Petríček, ktorý odpovedá na otázky. Táto osoba je všetkým známa a všetci zamestnanci odkazujú k informáciám na túto osobu. Sú určené hodiny, v ktorých sú otázky zodpovedané. Odporúčaný rozsah informácií verejnosti:
-
sledujeme informácie, sme v spojení s RÚVZ,
-
máme plán preventívnych opatrení (Hygienicko-epidemologický plán),
-
máme plán krízových opatrení v prípade karantény,
-
v prípade realizácie krízových opatrení je prevádzka personálne zabezpečená,
-
činnosti služby v prípade krízového stavu budú zredukované na minimálny rozsah.
9.3. Komunikácia s rodinnými príslušníkmi a blízkymi osobami zamestnancov prebieha výlučne telefonicky.
10. Zoznam dôležitých telefónnych čísel
10.1.
|
číslo |
RÚVZ Trenčín call centrum |
0911 763 203 |
MUDr. Kováčová Žofia |
032/6526226 |
|
|
Krízový štáb: MVDr.,Mgr. Koppiová Lišková Monika Tallo Marek |
0903 558 916 0907 757 790 0907 796 960 |
10.1. Zoznam rodinných príslušníkov – má k dispozícii v listovej podobe p. Lišková
11. Dezinfekčný plán
11.1. Postupovať podľa plánu dezinfekcie, ktorý je súčasťou prevádzkového poriadku.
11.2. Zvlášť vyčleniť dezinfekčné prostriedky na plochy a pre zamestnancov pre infikovanú časť (do kúpeľne v infikovanej časti).
11.3. Infikovaný jednorazový materiál bude vhadzovaný do zdvojeného igelitového vreca a skladovaný v uzatvárateľnej nádobe .Odtiaľ bude priamo vynášaný čo najčastejšie – minimálne 2 krát za deň do vyčlenených zberných nádob označených páskou. Zberné nádoby budú umiestnené na stojisku .
11.4. Za vedenie zdravotnej dokumentácie zodpovedá vždy služobne vyšší službukonajúci zdravotný personál. Zhoršený stav klienta konzultovať s lekárom.
11.5. Paliatívny klient v neinfikovanej časti bude umiestnený v izolačke. Prípadné umožnenie návštev konzultovať s krajským riaditeľstvom verejného zdravotníctva.
Krízový tím: MVDr.,Mgr. Koppiová Janka
Lišková Monika
Tallo Marek
V Trenčíne, 4.5.2020
Prílohy:
-
Zoznam zamestnancov s telefónnymi číslami (so súhlasom zamestnanca), ktorí vyjadria ochotu v prípade karantény v zariadení zotrvať v krízovej službe 24/7 po dobu 14 dní.
-
Náčrt priestorov, v ktorých bude prebiehať karanténa klientov.
-
Týždenný jedálny lístok.
-
Zabezpečenie materiálov.
-
Denný skrining zamestnancov.
-
Nápisy na dvere, miesta, priestory.
Príloha č. 4
Zabezpečenie materiálov
Predmet |
Zabezpečené sú |
Umiestnenie podľa plánu |
5 prenosné molitanové matrace |
áno |
Izba č. 8 |
10 lôžok |
áno |
priestory čakárne a ordinácie lekára, miestnosť šatne |
Práčka do zásoby (v prípade poruchy) 4 ks |
áno |
kúpeľňa |
Sáčky do vysávača |
áno |
|
Zásoba liekov na teplotu |
áno |
|
Deky 7 ks |
áno |
|
Spacáky 20 ks |
áno |
|
|
|
|
3 stojany na igelitové vrecia pre infikovanú bielizeň |
áno |
3 oddelenia |
3 boxy na čistú bielizeň |
áno |
Pre karanténnu zónu |
Zoznam rodinných príslušníkov |
áno |
|
Zoznam dodávateľov stravy |
|
|
zdravotná dokumentácia infikovaných + ich lieky |
Kolčárová Oľga |
|
Príloha 5
Denný hygienický skrining zamestnancov
-
Zamestnanci si pri vstupe do budovy zmerajú telesnú teplotu, zapíše ju do evidencie. Pokiaľ niektorý zamestnanec vykazuje známky ochorenia, je povinný to oznámiť vedúcemu pracovníkovi a opustiť pracovisko.
-
Zamestnanec pri vstupe do budovy je povinný dezinfikovať si ruky, obuv a nosiť zahalený os a ústa rúškom, o ktoré sú povinní sa starať (pranie, žehlenie) a nosiť ich na pracovisku aj mimo neho.
-
Zamestnanci sú povinní v maximálnej možnej miere si chrániť zdravie, aby neohrozovali seba a klientov.
-
Zamestnanci, ktorí sú v priamom kontakte s prijímateľmi sociálnych služieb, by mali dostať gumené rukavice, ktoré sú povinní nosiť a používať.
-
Zároveň sú povinní dodržiavať prísne hygienické zásady, najmä umývať si ruky teplou vodou a mydlom minimálne 20 sekúnd pred odchodom z domu, pri príchode do práce, po použití toalety, po prestávke a pri zmene pracovných činností, pred prípravou jedla a nápojov, pred a po konzumácii jedla a nápojov, pred odchodom z práce, pri príchode domov, po každom priamom kontakte s inou osobou.
-
Nie je dovolené používať spoločné uteráky a predmety osobnej potreby.
-
Zamestnanci vo zvýšenej miere dezinfikujú všetky povrchy a pravidelne vetrajú priestory.
-
V styku s dodávateľmi (vodičmi dopravy) zamestnanci zariadenia:
– nepodávajú ruky, používajú ochranné rukavice, okuliare,
– dodržiavajú vzdialenosť minimálne 2 m,
– po celú dobu trvania kontaktu majú rúško na tvári,
– po ukončení dodávky tovaru (alebo inej dodávky) si dôkladne umyjú ruky minimálne 30 sekúnd a dezinfikujú.
-
Zamestnanci pri vstupe do budovy upozornia každý stránku alebo dodávateľa na povinnosť dezinfikovať si ruky a topánky a skontrolovať rúško.