Darovanie krvi a Zákonník práce

V zmysle § 138 ods. 2 zákona č. 311 / 2001 Z. z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov zamestnávateľ poskytne zamestnancovi pracovné voľno s náhradou mzdy v sume jeho priemerného zárobku na účasť na darovaní krvi, aferéze a darovaní ďalších biologických materiálov.

Pracovné voľno patrí na nevyhnutne potrebný čas a to za čas cesty k odberu a späť a za čas na zotavenie po odbere, pokiaľ tieto skutočnosti zasahujú do pracovného času zamestnanca. Podľa charakteru a zdravotného stavu darcu môže lekár určiť, že čas potrebný na jeho zotavenie sa predlžuje, najviac po dobu zasahujúcu do pracovného času v rámci 96 hodín od nástupu k odberu.
Ak nedôjde k odberu, poskytne sa pracovné voľno s náhradou mzdy v sume jeho priemerného zárobku len za preukázaný nevyhnutne potrebný čas neprítomnosti v práci.

Ide o prekážku v práci z dôvodu všeobecného záujmu. Ak zamestnanec o tejto prekážke vopred vie, je povinný v zmysle § 144 ods. 1 Zákonníka práce svojho zamestnávateľa požiadať o pracovné voľno. Ak o nej vopred nevie, má o nej upovedomiť zamestnávateľa bez zbytočného odkladu, t.j. najskôr ako je to pre zamestnanca možné.
Zákonník práce zakotvuje povinnosť príslušného zariadenia (lekár, nemocnica) potvrdiť existenciu prekážky v práci a jej trvanie (§ 144 ods. 2 Zákonníka práce ). Prekážku v práci a jej trvanie je potom zamestnanec povinný zamestnávateľovi preukázať. Príslušný lekár je povinný potvrdiť mu doklad o existencii prekážky v práci a o jej trvaní, t. j. ak je potrebný napríklad čas na zotavenie po odbere krvi a tento čas zasahuje zamestnancovi do pracovného času, túto skutočnosť má lekár uviesť v potvrdení.