Prvá pomoc s podporou Nadácie Allianz

Jedným z nosných pilierov našej činnosti je tzv. bezpečnostná gramotnosť a osveta v oblasti poskytovania prvej pomoci, záchrany života, bezpečnosti na cestách a prevencie pred úrazmi. Jedná sa jednak o výučbu a vzdelávanie v oblasti poskytovania prvej pomoci pre deti z materských škôl, žiakov základných a stredných škôl, firmy, organizácie a širokú verejnosť, ako aj o rôzne ukážky a súťaže v poskytovaní prvej pomoci. Všetky tieto skupiny sú  účastníkmi cestnej premávky, či už ako chodci alebo cyklisti, a v dospelom veku aj ako vodiči. Je preto nesmierne dôležité v tejto oblasti ich vzdelávať už od útleho veku a tým prispieť k zvyšovaniu bezpečnosti cestnej premávky.

    Do týchto aktivít sa zapájajú aj naši dobrovoľníci SČK väčšinou z radov Mládeže SČK, ktorí tak rozvíjajú svoj potenciál, angažujú sa prostredníctvom dobrovoľníckych aktivít,  a zároveň zmysluplne využívajú svoj voľný čas v prospech komunity.   K výučbe a názorným ukážkam poskytovania prvej pomoci nevyhnutne potrebujeme rôzny zdravotnícky materiál a pomôcky, a samozrejme resuscitačné výcvikové figuríny a výučbový defibrilátor, na ktorých si môžu účastníci prednášok a súťaží osobne vyskúšať a osvojiť úkony potrebné pre záchranu ľudského života. Tieto pomôcky zakúpené pre náš územný spolok SČK Rimavská Sobota za podpory Nadácie Allianz nám slúžia a budú slúžiť nielen pri výučbe prvej pomoci, ale aj pri akciách Bezpečnosť na cestách, ktoré každoročne organizujeme v spolupráci s Policajným zborom SR, kde preverujeme znalosti poskytovania prvej pomoci u vodičov na slovenských cestách.

Kategória oblasti zamerania projektu v spolupráci s Nadáciou Allianz je

  • Ochrana a podpora zdravia
  • Podpora vzdelávania
  • Organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti

     Cieľovou skupinou sú deti v materských školách, žiaci základných a stredných škôl v našom regióne, firmy, organizácie a široká verejnosť, ktorá má záujem vzdelávať sa v oblasti poskytovania prvej pomoci a bezpečnosti cestnej premávky. Cieľovou skupinou sú aj dobrovoľníci SČK, ktorí sa aktívne podieľajú na aktivitách nášho územného spolku SČK.  

   Pri práci nám pomáha sada resuscitačných výcvikových figurín Little Family Pack. Táto sada pozostáva z 3 typov modelov: Little Anne Q-CPR,  Little Junior Q-CPR, a Baby Anne. Tieto figuríny simulujú dojča, 5-ročného pacienta a dospelého, čím je umožnený nácvik základnej kardiopulmonálnej resuscitácie KPR na všetkých kategóriách pacientov.  Figuríny umožňujú nácvik záklonu hlavy, zdvihnutia brady a otvorenia úst, jednoduché zvukové zariadenie informuje o dostatočnej hĺbke masáže, figuríny je možné napojiť cez aplikáciu na smartfón príp. tablet, a tým je umožnená spätná väzba ku kompresii a ventilácii v reálnom čase, a zaistená vysoká účinnosť výučby.

     Výučbový defibrilátor simuluje proces defibrilácie. Pomocou tohto prístroja si možno osvojiť kompletný postup oživovania, kriesenia (reanimácie). Prístroj je určený ako výučbový prostriedok, a svojimi funkciami sa zhoduje so skutočným defibrilátorom s tým rozdielom, že neposkytuje skutočný elektrošok.

   Následne (min. 2x v mesiaci) realizujeme aktivity formou prednášok, ukážok a súťaží v poskytovaní prvej pomoci, na témy záchrany života,  bezpečnosti na cestách a prevencie pred úrazmi. Pomocou už zakúpených resuscitačných figurín a výučbového defibrilátora si môžu účastníci prednášok, ukážok a súťaží vyskúšať a osvojiť úkony potrebné pre záchranu ľudského života.

Lokalizácia projektu – vízia (perspektíva, udržateľnosť)

Náš územný spolok SČK  má svoju pôsobnosť v okrese Rimavská Sobota a Revúca. Aktivity projektu s podporou Nadácie Allianz sú a budú realizované pre deti, žiakov a ďalšie cieľové skupiny, a budú sa na nich podieľať  dobrovoľníci SČK z celého nášho regiónu.

foto+video:

https://photos.app.goo.gl/S5kpAxZUj6xo4GQt7

Ďalšie články