Ukážka prvej pomoci v obci Bačkov

Športový deň Slovensko – Rómskeho spolunažívania v obci Bačkov- aktivita MS SČK  a Obecného úradu Bačkov 25.7.2015

V poslednú júlovu sobotu sa v obci Bačkov, ležiacej pod východnými svahmi Slanských vrchov, v lone prekrásnej prírody uskutočnil športový deň – Slovensko – Rómskeho spolunažívania. Súčasťou tohto podujatia bola aj inštruktáž a ukážka poskytovania prvej pomoci, spojená s meraním tlaku krvi, ktorú usporiadali vedenie obce v spolupráci a Územným spolkom Slovenského Červeného kríža v Trebišove a s Miestnym spolkom Slovenského Červeného kríža v Bačkove.

     Podujatie otvoril a srdečne prítomných privítal starosta obce p.Jozef Nemčík. Zvlášť medzi nami privítal vzácnych hosti, zástupcov Územného spolku SČK v Trebišove. Pod korunami storočných líp, v ich tieni sa rozprestieralo stanovisko SČK, kde školiteľka prvej pomoci SČK, pracovníčka Územného spolku SČK Trebišov, p.Ingrid Tomášová teoreticky , ale aj prakticky oboznámovala prítomných so zásadami poskytovania prvej pomoci pri život ohrozujúcich stavoch, o spôsobe ošetrenia popálenín, rezných,bodných a tržných rán. Taktiež oboznámila prítomných aj so zásadami, ktoré je nutné dodržiavať pri poskytovaní prvej pomoci u človeka zasiahnutého elektrickým prúdom.

     Veľký záujem získavať užitočné rady a vedomosti v oblasti poskytovania prvej pomoci prejavili zástupcovia všetkých generácií. Účastnícu tejto preventívno – výchovnej akcie, ktorí mali záujem, mohli si vyskúšať kardiopulmunálnu resusitáciu na cvičnej figuríne dospelého človeka, uložiť postihnutú osobu do stabilizovanej polohy, či ošetriť nasimulované poranenia, alebo uložiť postihnutého do protišokovej polohy.

Všetci, ktorí absolvovali túto inštruktáž obdržali osvedčenie a malú pozornosť v podobe sladkostí. Najaktívnejší z najmladších účastníkov boli obdarovaní knihou pod názvom " Prázdninové odreninky ", ktorú venoval Územný spolok SČK v Trebišove.

     Môžme iba dúfať, že získané teoretické vedomosti, ale aj praktické zručnosti zúčastnených padli na úrodnú pôdu a v prípade potreby poskytnutia prvej pomoci práve niekto z nich raz zachráni niekomu život. 

Anna Senyková, Bačkov