NOVÝ HORIZONT 2017

Súčinnostné cvičenie vojenských a civilných zložiek dňa 13.7.2017 vo vojenskom cvičišti Veľké Ozorovce

      Pred súčinnostným cvičením sa konali 3 konferencie vo Vojenskom útvare Trebišov, kde sa zúčastňovala riaditeľka ÚzSSČK. Ich cieľom nám bolo ozrejmiť význam cvičenia, vojnový stav a súčinnosť civilných zložiek. Konferencie sa zúčastnili 21,23 prápor Trebišov, zástupcovia z Prešova, Trenčína, Policajné riaditeľstvo Trebišov, zástupcovia ochrany hraníc a cudzinecká polícia, migračný úrad, kde boli zástupcovia Ministerstva obrany, zástupcovia Ministerstva vnútra Bratislava, Krízový štáb CO Trebišov, Košice a Bratislava, Hasičský a záchranársky zbor z Trebišova. Každý sa počas konferencie vyjadroval k svojim úlohám, ktoré počas vojnového stavu budú realizovať úlohy SČK počas cvičenia boli na 3 stanovištiach. Zabezpečili sme maskovanie na všetky stanovištia. Na prvé stanovište – cudzinci, kde sa robili potrebné ošetrenia, ošetrené boli odreniny, dehydratovaným bola podaná voda, občerstvenie. Po vyšetrení každý dostal kartičku, či je zdravý, alebo má zdravotné problémy. Na tomto stanovišti pracovali 2 dobrovoľníčky. Bol pripravený altán + 2 lôžka a občerstvenie.

     Ďalej postupovali na cudzineckú políciu a migračný úrad. Ďalšou úlohou bolo odstraňovať následky pri bombardovaní, kde uviazli civilné osoby + vojaci. Prví nastupovali vojaci, ktorí skontrolovali, či je bezpečný priestor na ošetrenie ranených. Keď dali avízo nastupovali hasiči + ich technika, ktorí vyslobodzovali ranených a dávali ich do hniezda ranených. Hneď nastupovali doborovoľníci SČK + triedič označil poranenia, zároveń sa zabezpečovalo ošetrovanie a odsun ranených.Ranení na odsun boli označní podľa toho sa zabezpečoval odvoz do poľnej nemocnice SČK. Celkove ošetrovalo 5 dobrovoľníkov. Civilov ošetrili dobrovoľníci SČK a vojakov vojenské zdravotníctvo. V poľnej nemocnici podali raneným lieky a zabezpečili odsun do najbližších nemocníc. Celkovému cvičeniu predchádzala evakuácia obyvateľstva z Malých Ozoroviec do Veľkých Ozoroviec. V týchto obciach na základe uznesenia Bezpečnostnej rady a Krízového riadenia CO sme vyškolili zdravotnícke jednotky, ktoré pomáhali pri evakuácii a spervádzali autobusy + odosielanie do dočasného núdzového ubytovania, kde ich čakal lekár + zdravotná sestra a dobrovoľníčky SČK, ktoré pripravili občerstvenie a zabezpečovali psychickú a soc. podporu. Celkove v obidvoch obciach bolo do evakuácie zapojených 10 dobrovoľníčok SČK.

     Na záver cvičenia môžme skonštatovať, že sme získali veľké skúsenosti, overili si akcieschopnosť u našich dobrovoľníkov SČK. Našou snahou je vytvoriť v regióne humanitárnu jednotku SČK, ktorá bude pôsobiť v našom regióne. Konštatujeme, že počas cvičenia sme úlohy zvládli, za čo nám bolo vyslovené poďakovanie veliteľom VU Trebišov, generálom Ministerstva obrany a štátnym tajomníkom