Každá výzva prináša skúsenosti

Vážené členky a vážení členovia Mládeže SČK, členovia SČK a milí naši podporovatelia!

Každoročne si 8. mája pripomíname narodenie zakladateľa Červeného kríža a nositeľa prvej Nobelovej ceny za mier Henryho Dunanta. V tento deň, 8. mája, tak oslavujeme Svetový deň Červeného kríža a Červeného polmesiaca. Oslavujeme 7 princípov, ktorými sa riadime a ktoré sme do svojich sŕdc prevzali za svoje. Oslavujeme slzy a pot, ktoré sme za uplynulý rok vyronili. A hladiac spätne na tento uplynulý rok, na rok 2020, nebolo veru týchto sĺz a potu málo. Bolo ich toľko, koľko si vyžaduje odpracovať 13 000 dobrovoľníckych hodín, zrealizovať 340 rôznorodých aktivít a koľko si vyžaduje obetovaním samého seba pomôcť 7 300 hodinami v boji proti pandémii ochorenia COVID-19. Tohtoročný slogan osláv – „Spolu sme NEZASTAVITEĽNÍ“ – už nemôže byť ani výstižnejší, pretože ani svet na kolenách nebol schopný Červený kríž zastaviť… práve naopak – ukázali sme obrovskú silu, vytrvalosť a nepoddajnosť.

Ďakujeme všetkým mládežníčkam a mládežníkom, ktorí sa rozhodli vystaviť samých seba nebezpečenstvu, aby ostatní mohli žiť v pokoji a v bezpečí svojich príbytkov.

Ďakujeme mládežníčkam a mládežníkom, ako aj všetkým ľuďom, ktorí boli zodpovední, a aj napriek tomu, že to nebolo ľahké, obmedzili svoj pohyb a stretávanie sa s inými osobami – pretože aj to bolo kľúčové priloženie ruky k dielu.

Ďakujeme a prajeme krásny Svetový deň Červeného kríža a Červeného polmesiaca.

S pozdravom Prezídium Mládeže SČK