Svetový deň darcov krvi 2017

Svetový deň darcov krvi 2017 – Daruj krv. Daruj teraz. Daruj pravidelne.

Svetový deň darcov krvi je deň, kedy si všetci pripomíname, aké dôležité je darovať krv a akí výnimoční ľudia darcovia krvi sú. Pre mnohých pacientov sú to ľudia s veľkým srdcom. Ich neoceniteľná pomoc je pre nás ostatných výzvou hodnou nasledovania. 
Transfúzie krvi a krvných produktov pomáhajú zachrániť milióny životov ročne. Môžu pomôcť tým, ktorí potrebujú krv, žiť dlhšie a uzdraviť sa. 
  
Na Slovensku daruje krv približne 304 018 ľudí, pravidelných darcov je 112 592. (Zdroj: www.nczi.sk, štatistika za rok 2015)  
Vďaka kampaniam SČK Valentínska a Študentská kvapka krvi pribudlo do rodiny darcov krvi v roku 2016 10 259 prvodarcov. 

SDDK je podporovaný Svetovou zdravotníckou organizáciou, Medzinárodnoui federáciou Červeného kríža a Červeného polmesiaca, Medzinárodná federáciou organizácií darcov krvi a Medzinárodnou spoločnosťou pre krvnú transfúziu. 
http://www.who.int/campaigns/world-blood-donor-day/2017/event/en/

Heslom tohtoročnej kampane je slogan: Čo môžete urobiť Vy? Darujte krv. Darujte krv teraz. Darujte ju pravidelne.

Organizátorom celosvetových osláv je tento rok Vietnam a jeho Národný ústavu pre hematológiu a transfúziu krvi v Hanoji. 

Na Slovensku aktivity v rámci Svetového dňa darcov krvi organizuje Slovenský Červený kríž, Národná transfúzna služba SR a hematologicko – transfúzne oddelenia nemocníc SR.

POZVÁNKA NA ODBERY KRVI
Príďte darovať krv počas týždňa, kedy oslavujeme Svetový deň darcov krvi. Od 12. do 16. júna 2017 Slovenský Červený kríž organizuje v spolupráci s územnými spolkami SČK, spoločnosťou Kaufland a divadlami v Žiline, Bratislave, Komárne a Prešove Divadelnú kvapku krvi a mobilné odbery krvi v rôznych častiach Slovenska. V spomínaných divadlách budete môcť krv darovať od 8:00 do 11:00 hod. Tiež sa konajú slávnosti oceňovania darcov krvi po celom Slovensku.  Mládež SČK v Košiciach odovzdá priamo pri odbere krvi darcom červený kvet – symbol kvapky krvi. 14. júna o 18:00 hod. sa v Dóme Sv. Alžbety v Košiciach koná bohoslužba za darcov krvi.

Z histórie

14. júna 1868 sa narodil Karl Landsteiner – lekár a nositeľ Nobelovej ceny za medicínu a fyziológiu za určenie systému 4 krvných skupín. Podieľal sa tiež na objavení Rh faktora. Svetový deň darcov krvi si pripomíname od roku 2004.

Ocenení darcovia od roku 1960 na Slovensku: 

Bronzová plaketa MUDr. Janského     187 386 darcov krvi
Strieborná                                                     100 105
Zlatá                                                                   40 025
Diamantová                                                       5 026
Medaila MUDr. Kňazovického                     1 421

Za mimoriadny prínos v darcovstve krvi a získavanie nových darcov krvi bolo ocenených 186 darcov krvi pamätnou medailou MUDr. Krišlu.