Svetový deň prvej pomoci 2018

Pri príležitosti Svetového dňa prvej pomoci Slovenský Červený kríž povzbudzuje ľudí, aby sa naučili poskytovať prvú pomoc a pomohli tak znižovať počty obetí nehôd na slovenských cestách.

Vo svete zomrie v dôsledku dopravných nehôd približne 1,25 milióna ľudí ročne. V roku 2017 Odbor dopravnej polície Prezídia Policajného zboru zaznamenal viac ako 14-tisíc dopravných nehôd na slovenských cestách, viac ako tretina z nich spôsobila následky na živote a na zdraví. Počas roku 2017 na cestách zahynulo 250 ľudí, 1 127 boli ťažko zranení, 5 757 ľudí utrpelo ľahšie zranenia. (Zdroj: Ministerstvo vnútra SR).

Všetky riziká na cestách eliminovať nemôžeme. Okamžitým poskytnutím prvej pomoci sa však zvýši šanca na prežitie. Jeden z najlepších spôsobov ako získať odvahu a sebavedomie v poskytovaní prvej pomoci je absolvovať akreditovaný kurz prvej pomoci v ktoromkoľvek z 36 územných spolkov SČK. Každoročne inštruktori a školitelia prvej pomoci SČK vyškolia okolo 20-tisíc laikov. 

Slovenský Červený kríž neustále pripomína vodičom, chodcom a cyklistom riziká spojené s cestnou premávkou. Otestujte si svoje správanie na cestách – ak váhate s odpoveďou – je ten správny čas prísť na kurz prvej pomoci!