Útok na humanitárny konvoj Sýrskeho Červeného polmesiaca

Slovenský Červený kríž vyjadruje rozhorčenie a hlboký smútok zo straty ľudských životov po tom, ako sa humanitárny konvoj Sýrskeho Červeného polmesiaca stal včera večer terčom leteckého útoku pri severosýrskom meste Aleppo. Zomreli desiatky ľudí, medzi nimi pracovníci Sýrskeho Červeného polmesiaca.

Región v okolí mesta Aleppo je jedným z najhoršie postihnutých oblastí a v súčasnosti tiež domovom tisícov ľudí, ktorí sú odrezaní od základnej humanitárnej pomoci. Napadnutý konvoj viezol pomoc asi pre 78-tisíc ľudí a jeho prevoz bol dohodnutý a povolený všetkými stranami konfliktu. Napriek povoleniam nálet zničil 18 z 31 vozidiel konvoja, zničený bol aj sklad Sýrskeho Červeného polmesiaca (ČP).

V priebehu ostatných piatich rokov naďalej chýba politické riešenie konfliktu. Práca našich sýrskych kolegov je nesmierne ťažká, nebyť obetavosti a odvahy zamestnancov a dobrovoľníkov Sýrskeho ČP bolo by obetí v dôsledku konfliktu oveľa viac. Medzinárodný výbor a Sýrsky Červený polmesiac vydali spoločné vyhlásenie  a vyzývajú všetky strany, aby plnili svoje záväzky vyplývajúce z medzinárodného humanitárneho práva.

Útoky na humanitárnych pracovníkov a ich infraštruktúru sú škandalóznym porušovaním medzinárodného humanitárneho práva. Medzinárodná federácia Červeného kríža a Červeného polmesiaca apeluje na medzinárodné spoločenstvo, aby zabezpečilo ochranu humanitárnych pracovníkov a dobrovoľníkov. „Nie sme súčasťou tohto konfliktu“, povedal Tadateru Konoé, prezident MFČK/ČP.

 

Vyjadriť svoju solidaritu s dobrovoľníkomi a pracovníkmi Sýrskeho Červeného pomesiaca, ktorí nasadzujú svoje životy aby pomohli iným môžete aj zmenou svojej profilovky na Facebooku na červenú farbu a používaním hashtagu #REDforSyria alebo #ProtectOurVolunteers.

 

Slovenský Červený kríž vyjadruje rozhorčenie a hlboký smútok zo straty ľudských životov po tom, ako sa humanitárny konvoj Sýrskeho Červeného polmesiaca stal včera večer terčom leteckého útoku pri severosýrskom meste Aleppo.

https://www.facebook.com/slovenskycervenykriz/photos/a.434311388786.234877.228805808786/10154442149063787/?type=3&theater

Ďalšie články