Evakuácia zranených a chorých z východného Aleppa

 

• Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) a Sýrsky Červený polmesiac (SČP) pomáha evakuovať zranených a ďalšie osoby z východného Aleppa. Momentálne je na ceste tretí konvoj. Keďže ide o veľmi zložitú operáciu, je pravdepodobné, že to chvíľu potrvá – možno až niekoľko dní.

• Pre hladký priebeh a pokračovanie evakuácie je dôležité, aby pokračovalo zastavenie paľby. Tak sa môžu humanitárne organizácie dostať tiež k ľuďom, ktorí zostávajú vo východnom Aleppe, aby zistili a zaistili pre nich, čo potrebujú.

• Evakuácia začala včera (15. 12. 2016) okolo 7 hodiny ráno (SEČ) – desať sanitiek Sýrskeho Červeného polmesiaca prešlo frontovou líniou o niekoľko hodín neskôr. Evakuačné tímy museli pri prechode oblasťou aj odstraňovať trosky z ciest, aby mohli vôbec prejsť.

• Do evakuácie je zapojených 100 dobrovoľníkov SČP a pracovníkov MVČK. Konvoj vedie tucet ľudí z MVČK a ľudia z pobočky SČP v Aleppe.

• Snaha je evakuovať v prvej fáze 200 – 250 ranených a chorých, presné čísla je však ťažké potvrdiť. Zranení a chorí budú premiestnení do zdravotníckych zariadení do západnej, vidieckej časti Aleppa.

• V čase písania tejto správy tímy naďalej pokračujú s evakuáciou. Vedúca delegácie MVČK povedala, že nikdy predtým nevidela takú mieru utrpenia a ničenia.

• Evakuovaných bolo približne 40 zranených a takmer 3000 ďalších, väčšinou civilných obyvateľov. Boli presťahovaní do západnej časti Aleppa a do Idlibu.

Zdroj: MVČK

PODPORIŤ TÚTO VÝNIMOČNÚ PRÁCU MEDZINÁRODNÉHO VÝBORU MÔŽETE PRIAMO NA HTTPS:WWW.ICRC.ORG/EN/DONATE/SYRIA-CRISIS-APPEAL

 

Foto: 2016 /AFP Stringer

Viac je možné prečítať si tu (v angličtine).

Medzinárodný výbor Červeného kríža a Sýrsky Červený polmesiac pokračuje v evakuácii obyvateľstva. Tretí evakuačný konvoj je na ceste.

Ďalšie články