Oslavy Svetového dňa Červeného kríža a Červeného polmesiaca 2017

Začiatok mája je pre milióny dobrovoľníkov a pracovníkov Červeného kríža a Červeného polmesiaca vo svete príležitosťou oslavovať – deň narodenia zakladateľa Červeného kríža, Henryho Dunanta – 8. máj – je Svetovým dňom Červeného kríža a Červeného polmesiaca. Oslavuje aj Slovenský Červený kríž – 10. mája v Primaciálnom paláci v Bratislave opäť ocení a vyzdvihne prácu svojich dobrovoľníkov, dlhoročných pracovníkov a podporovateľov. 

Červený kríž a Červený polmesiac pomáha v 190 krajinách sveta. Rozdielne politické, sociálne či klimatické podmienky spôsobujú rôzne humanitárne krízy, všetky však majú niečo spoločné – ľudské utrpenie. Zmierňovať ho je už vyše 150 rokov poslaním Červeného kríža. 

Červený kríž tvoria ľudia. Na Slovensku, ktoré je dlhodobo ušetrené od vojnových konfliktov, takmer       6-tisíc červenokrižiakov pomáha rozmanitým spôsobom – učíme zachraňovať ľudské životy poskytnutím prvej pomoci, venujeme sa rozvoju bezpríspevkového darcovstva krvi. Pracujeme s deťmi a mládežou, staráme sa o seniorov, matky s deťmi, o deti so špeciálnymi potrebami. Poskytujeme rôzne sociálne služby v teréne, neváhame pomôcť v prípade nehôd či katastrof. Pátrame po osudoch rodinných príslušníkov, šírime myšlienky medzinárodného humanitárneho práva. 

V minulom roku naši dobrovoľníci venovali vyše 51-tisíc hodín svojho voľného času pomoci ľuďom prostredníctvom SČK. Dvadsiatke z nich na zajtrajších oslavách odovzdáme naše najvyššie ocenenia.  SČK zajtra trom ľuďom udelí aj Medailu za záchranu života. Ocenených dlhoročných dobrovoľníkov, záchrancov života a spolupracovníkov SČK prijme v popoludňajších hodinách aj prezident SR Andrej Kiska. 

Na podporu aktivít SČK prebieha od 1. do 14. mája 2017 aj celoslovenská finančná zbierka.

Prijatie u prezidenta SR

https://www.prezident.sk/article/prezident-prijal-ocenenych-dobrovolnikov-cerveneho-kriza/

 

 

Začiatok mája je pre milióny dobrovoľníkov a pracovníkov Červeného kríža a Červeného polmesiaca vo svete príležitosťou oslavovať – deň narodenia zakladateľa Červeného kríža, Henryho Dunanta – 8. máj – je Svetovým dňom Červeného kríža a Červeného polmesiaca. 

Ďalšie články