Svetový deň Červeného kríža a Červeného polmesiaca 2019

Májové dni sú pre červenokrižiakov dôvodom na oslavu. 8. mája si pripomíname Svetový deň Červeného kríža a Červeného polmesiaca. Slovenský Červený kríž si počas celého roku 2019 pripomína aj svoje významné výročie – 100 rokov od založenia Československého Červeného kríža. Od 6. mája do 19. mája môže verejnosť podporiť aktivity SČK v celoslovenskej zbierke.

Milióny červenokrížskych pracovníkov a dobrovoľníkov oslavujú Svetový deň Červeného kríža a Červeného polmesiaca (ČK/ČP)

Bratislava, 6. máj 2019 – májové dni sú pre červenokrižiakov dôvodom na oslavu. 8. mája si pripomíname Svetový deň Červeného kríža a Červeného polmesiaca. Slovenský Červený kríž si počas celého roku 2019 pripomína aj svoje významné výročie – 100 rokov od založenia Československého Červeného kríža. Od 6. mája do 19. mája môže verejnosť podporiť aktivity SČK v celoslovenskej zbierke.

Svetový deň ČK/ČP pripadá na deň narodenia zakladateľa Červeného kríža Henryho Dunanta. Každý rok národné spoločnosti ČK/ČP organizujú rôzne aktivity, aby vyzdvihli jedinečnú rolu, ktorú Červený kríž a Červený polmesiac zohráva v jednotlivých krajinách. Medzinárodné hnutie ČK/ČP svojou humanitárnou činnosťou už vyše 150 rokov pomáha miliónom ľudí zmierňovať ich utrpenie. Takmer pol milióna červenokrížskych pracovníkov a 11,6 miliónov dobrovoľníkov z viac ako 190 krajín ročne poskytuje pomoc a podporu 160 miliónom ľuďom. Pomoc vždy poskytujeme v zmysle našich siedmich princípov – ľudskosť, nestrannosť, neutralita, nezávislosť, dobrovoľnosť, jednotnosť a univerzálnosť.

„Tento rok je pre nás bohatý na výročia. Spolu s Českým červeným krížom oslavujeme 100 rokov od založenia spoločnej národnej spoločnosti Červeného kríža. Po prvej svetovej vojne štáty potrebovali mimoriadnu podporu pri pomoci ľuďom i zdravotníctvu, vojna vyčerpala všetkých. V tom čase sa výrazne posilnila aj vzájomná medzinárodná humanitárna podpora – storočnicu oslavuje aj Medzinárodná federácia Červeného kríža a Červeného polmesiaca. V súčasnom svete, v ktorom kríz neubúda, je pomoc Červeného kríža a Červeného polmesiaca stále vysoko aktuálna“, hovorí generálna sekretárka SČK Zuzana Rosiarová Kesegová.

14. mája 2019 v priestoroch Primaciálneho paláca v Bratislave Slovenský Červený kríž udelí vyznamenania dobrovoľníkom, členom a ďalším vzácnym ľuďom za ich činnosť v prospech humanity.

 

Zoznam a charakteristika ocenených 

 

 

Ďalšie články