Pomoc pre zemetraseniami zasiahnuté Chorvátsko

Nové ničivé zemetrasenie s magnitúdou 6,2 stupňa Richterovej stupnice zasiahlo centrálne Chorvátsko, bolo ho však cítiť v celej krajine.

Chorvátsky Červený kríž bol prítomný a pomáhal už od predchádzajúcich otrasov a jeho intervenčné tímy zasahujú pri zmierňovaní následkov zemetrasenia. Počas neho zomreli 7 ľudia, medzi nimi aj 13-ročné dievča, mnohí ďalší boli zranení.

Približne 300 ľudí zo zasiahnutej oblasti našlo útočisko vo vojenských kasárňach, medzi nimi je 160 ľudí zo zariadenia sociálnych služieb. Tiež sú tam ubytované rodiny s deťmi. Vojenské zložky im okrem ubytovania poskytli aj stravu.

Tímy Chorvátskeho Červeného kríža pomáhajú zasiahnutým obyvateľom pri evakuácii, vyčistení oblasti a prvej pomoci. V nasadení sú už tiež červenokrížske tímy psychosociálnej pomoci spolu s krízovým tímom a pomáhajú ľuďom, ktorí sa ocitli v núdzi.

Zemetrasenie spôsobilo značné materiálne škody v mestách Petrinia a Sisak, v priľahlých obciach aj v Záhrebe. Mnohí ľudia zostali bez strechy nad hlavou.

Celá krajina sa ešte otriasa, rôzna ďalšia pomoc bude nevyhnutná. Chorvátski červenokrižiaci budú naďalej monitorovať situáciu a podľa nej koordinovať ďalšie aktivity.

Ich pomoc môžete priamo finančne podporiť aj vy a to zaslaním finančného príspevku na účet Chorvátskeho Červeného kríža. Ďakujeme!

Bank: Privredna banka Zagreb d.d.
IBAN: HR69 2340 0091 5115 5551 6
kód SWIFT/BIC: PBZGHR2X

Ďalšie články