SČK pomáhal pri evakuácii v Juri nad Hronom

V pondelok 4. februára krátko po dvanástej hodine došlo na vjazde do obce Jur nad Hronom v smere od Levíc k dopravnej nehode nákladného cisternového vozidla na prevoz skvapalneného propán-butánu. 

V cisterne sa nachádzalo zhruba päť metrov kubických propán-butánu. Z hasičskej stanice Levice boli na miesto vyslané tri vozidlá so siedmimi príslušníkmi. Bolo vykonané meranie prítomnosti nebezpečnej látky, vymedzené nebezpečné pásmo a vozovka bola uzatvorená v oboch smeroch. 

Na základe aktuálnej situácie veliteľ zásahu rozhodol o vykonaní evakuácie obyvateľov v oblasti možného ohrozenia.

V obci zasadol Krízový štáb a bola vyhlásená mimoriadna situácia, do ktorej boli nasadené všetky zložky Integrovaného záchranného systému spolu so SČK. Evakuácia sa týkala dvoch bytových a dvanástich rodinných domov, spolu asi päťdesiatky obyvateľov (z toho dve imobilné osoby). Starostka obce zabezpečila dočasné umiestnenie evakuovaných osôb v kultúrnom dome, kde im boli poskytnuté nápoje a strava. 

Krízový štáb požiadal SČK o vykonanie prieskumu a zabezpečenie zdravotnej služby pre občanov počas celého priebehu evakuácie. Pre nepriaznivé počasie a zimu SČK zabezpečoval aj občerstvenie pre zasahujúce zložky. SČK sa postaral aj o čiastočnú psychosociálnu podporu evakuovaných v kultúrnom dome.

SČK, územný spolok Levice poskytol dve vozidlá na podpornú prepravu ťažšie mobilných osôb, invalidný vozík, deky a veľkú prenosnú lekárničku. Do zásahu sa zapojilo päť pracovníkov a členov Humanitárnej jednotky SČK. Zásah sa úspešne ukončil vo večerných hodinách.

Poznámka: Jur nad Hronom je jedna z obcí, ktorá má od roku 2004 vyškolenú podpornú dobrovoľnú jednotku (programová spolupráca SČK, OR HaZZ, Dobrovoľnej požiarnej ochrany a ObÚ Odbor CO). V obci je aj fungujúci Miestny spolok SČK. 

Zdroj: SČK, topky.sk

V pondelok 4. februára krátko po dvanástej hodine došlo na vjazde do obce Jur nad Hronom v smere od Levíc k dopravnej nehode nákladného cisternového vozidla na prevoz skvapalneného propán-butánu.

Ďalšie články