Sme pripravení pomáhať

Tlačová správa

Bratislava, 21. februára 2014 – Slovenský Červený kríž (SČK) pozorne sleduje vývoj situácie na Ukrajine. Dnes ráno zasadal Krízový štáb SČK. Je v úzkom kontakte s Migračným úradom MV SR aj inými zainteresovanými rezortmi.

Slovenský Červený kríž je so svojím personálom a dobrovoľníkmi pripravený pomôcť zabezpečovať zdravotný dohľad, asistenciu pracovníkom záchytných táborov, prípadne poskytnúť utečencom humanitárnu pomoc ako napríklad prostriedky osobnej hygieny.

„Oslovili sme Ukrajinský Červený kríž a vyjadrili im svoju podporu. Zatiaľ nás priamo o pomoc nepožiadali, no sme odhodlaní a prichystaní podať našim blízkym kolegom a priateľom pomocnú ruku, či už vo forme finančnej, alebo materiálnej“, povedal prezident SČK Viliam Dobiáš.

Včera bol zranený dobrovoľník Ukrajinského Červeného kríža, keď sa pokúšal poskytnúť zdravotnú pomoc zranenému počas nepokojov v ukrajinskom hlavnom meste. Medzinárodný Červený kríž dostáva ďalšie správy o tom, že je bránené personálu a dobrovoľníkom Ukrajinského Červeného kríža poskytovať prvú pomoc a ochranu.

Červený kríž vyzýva všetkých rešpektovať špeciálny ochranný znak Červeného kríža a prácu zdravotníckeho personálu a dobrovoľníkov, ktorí v duchu princípov neutrality, nestrannosti a nezávislosti neúnavne poskytujú prvú pomoc a zdravotnícke ošetrenie zraneným.

Pohotovostné tímy Červeného kríža pracujú nepretržite na zmeny od novembra minulého roku, kedy na Ukrajine demonštrácie začali. Za ostatné tri dni nepokojov poskytli pomoc viac ako 360 zraneným. Prvá pomoc je v duchu neutrality a nestrannosti poskytovaná obom stranám – demonštrantom i príslušníkom bezpečnostných síl. Pohotovostné tímy ranených odvážajú na nosidlách do bezpečnej zóny.

Partneri Medzinárodného hnutia Červeného kríža poskytujú finančnú i technickú podporu, ktorá umožňuje Ukrajinskému Červenému krížu zabezpečovať potrebnú pomoc. Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) má na mieste personál a je v rokovaní s predstaviteľmi vlády i s opozíciou. Medzinárodná federácia spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca (MFČK/ČP) vyčlenila prostriedky na tréningovú prípravu dobrovoľníkov a potrebné vybavenie zo svojho Núdzového krízového fondu.

Zdroj: SČK, MFČK/ČP, MVČK

Foto: Dmitry Vassilyev, Ukrajinský Červený kríž

Slovenský Červený kríž je so svojím personálom a dobrovoľníkmi pripravený pomôcť zabezpečovať zdravotný dohľad, asistenciu pracovníkom záchytných táborov, prípadne poskytnúť utečencom humanitárnu pomoc ako napríklad prostriedky osobnej hygieny.

Ďalšie články