Únos pracovníkov Červeného kríža na Ukrajine

Medzinárodný výbor Červeného kríža znovu zdôrazňuje rešpektovať ochranný znak Červeného kríža.

V piatok v ukrajinskom Donecku ozbrojená skupina uniesla a vypočúvala jedného pracovníka Medzinárodného výboru Červeného kríža a 8 dobrovoľníkov Ukrajinského Červeného kríža. Po pár hodinách boli všetci prepustení. Jeden dobrovoľník bol počas incidentu zranený a neskôr ošetrený v nemocnici.
„Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) je neutrálna, nestranná a nezávislá humanitárna organizácia, ktorá závisí od plnej spolupráce a pochopenia všetkých strán zúčastňujúcich sa v konfliktoch. Bez toho je pre nás nemožné vykonávať našu prácu a adekvátne reagovať na potreby ľudí postihnutých rôznymi druhmi násilia,“ povedal Michel Masson, predstaviteľ zastupiteľstva MVČK na Ukrajine. „Vyzývame všetkých zúčastnených rešpektovať emblém Červeného kríža. Je to nanajvýš dôležité, keďže emblém poskytuje ochranu pracovníkom Červeného kríža pri vykonávaní ich humanitárnych povinností.“

Medzinárodný výbor chce poďakovať všetkým tým, ktorí sa podieľali na rýchlom vyriešení tohto incidentu. MVČK opäť zdôraznil svoj záväzok reagovať na humanitárne potreby vyplývajúce zo situácie na východe Ukrajiny. Minulý týždeň MVČK poskytol zdravotnícke potreby pre zranených v bojoch v doneckom regióne.

Zdroj: MVČK

Medzinárodný výbor Červeného kríža znovu zdôrazňuje rešpektovať ochranný znak Červeného kríža.

Ďalšie články