Prestížna cena pre Červený kríž

V holandskom Middleburgu bola 24.mája udelená prestížna Rooseveltova cena Štyroch slobôd (Four Freedoms Award) Medzinárodnej federácii Červeného kríža a Červeného polmesiaca (MFČK/ČP) a Medzinárodnému výboru Červeného kríža (MVČK), ich členom, dobrovoľníkom a podporovateľom. Cena je vyjadrením uznania za „obrovské a nepoľavujúce úsilie pri ochrane životov a dôstojnosti obetí vojnových konfliktov a katastrof“. Za obe organizácie prevzali cenu prezident MVČK Peter Maurer a viceprezident MFČK/ČP Francesco Rocca.

http://www.fourfreedoms.nl/en/the-awards/year:2014/award:international-four-freedoms-award/laureates:red-cross.htm

Ocenenie každoročne udeľuje Roosveltov inštitút v New Yorku osobám, ktoré preukázali osobný záväzok v oblasti štyroch základných princípov demokracie: slobody prejavu, slobody vierovyznania, slobody od núdze a slobody od strachu, vyhlásených prezidentom USA Franklinom Delanom Rooseveltom počas jeho známeho prejavu v Kongrese dňa 6. januára 1941.

Predstavitelia Roosveltovho inštitútu ocenili dobrovoľníkov a pracovníkov národných spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca a MVČK, ktorí počas humanitárnych operácií na celom svete a v konfliktných oblastiach ako napr. Sýria, často pracujú vo veľmi ťažkých podmienkach a za zložitých okolností, aby zabraňovali ľudskému utrpeniu a zmenšovali ho.

“Táto cena je veľkým povzbudením pre hnutie Červeného kríža a Červeného polmesiaca ako celku”, komentoval president MVČK Peter Maurer. “Chcel by som ju venovať 17 miliónom našich aktívnych dobrovoľníkov a 80 miliónom našich členov na celom svete a všetkým tým, ktorí každodenne riskujú svoj život, aby zabraňovali ľudskému utrpeniu. To zahrňuje aj 34 pracovníkov a dobrovoľníkov Sýrskeho Červeného polmesiaca a 5 z Palestínskeho Červeného polmesiaca, ktorí zahynuli v službe od začiatku konfliktu v Sýrii. A tiež trom pracovníkom MVČK, ktorí sú v tejto krajine v zajatí už vyše 220 dní. Svet, v ktorom Červený kríž a Červený polmesiac dnes pracuje, sa radikálne líši od toho, v ktorom náš zakladateľ Henry Dunant vytváral ideu Červeného kríža”, povedal viceprezident MFČK/ČP Francesco Rocca. “No stále je to svet poznačený zraniteľnosťou, chudobou a konfliktmi a sme v ňom potrební viac ako kedykoľvek predtým. Spolu čelíme výzvam, ako sú klimatické zmeny, narastajúca migrácia, vysoká nezamestnanosť a oslabené zdravie, musíme byť pripravený na zmenu a prispôsobovať našu činnosť rýchlo sa meniacemu humanitárnemu prostrediu, v ktorom pôsobíme.”

Ďalšími laureátmi cien sú Maryam Durrani, Laureate Freedom of Speech Award, HRH Prince El Hassan bin Talal of Jordan, Laureate Freedom of Worship Award, Dr Hawa Abdi Diblaawe, Laureate Freedom from Want Award, and Malala Yousafzai, Laureate Freedom from Fear Award.

Viac informácií a tlačovú správu nájdete tu.

V holandskom Middleburgu bola 24.mája udelená prestížna Rooseveltova cena Štyroch slobôd (Four Freedoms Award) Medzinárodnej federácii Červeného kríža a Červeného polmesiaca (MFČK/ČP) a Medzinárodnému výboru Červeného kríža (MVČK), ich členom, dobrovoľníkom a podporovateľom.

Ďalšie články