Pomáhame potravinami

Kaufland Slovenská republika a Slovenský Červený kríž spojili svoje sily v spoločnom projekte celoslovenskej potravinovej zbierky s názvom –  „Pomáhame potravinami“ . 

Keďže obe spoločnosti majú svoje zastúpenie po celom území Slovenska, potraviny smerujú k ľuďom priamo v jednotlivých regiónoch. Dostanú ich najmä mnohopočetné rodiny s deťmi, sociálne slabší občania, seniori, núdzni. 

Čo môžete darovať? 

Pri vašich nákupoch v určenom termíne v Kauflande si môžete dať do nákupného košíka napríklad niektorú z týchto trvanlivých potravín a po zaplatení odovzdať dobrovoľníkom Slovenského Červeného kríža: 

bujón, cukor, cestoviny, čaj, hrach, fazuľa, šošovica, kečup, kompót, kukurica, lečo, lekvár, mak, mäsová konzerva, med, trvanlivé mlieko, múka, olej, paštéta, puding, ryža, sardinky v oleji, soľ, sušené ovocie, trvanlivé sušienky, …  

K množstvu darovaných potravín navyše spoločnosť Kaufland poskytuje každoročne až 700ks potravinových balíkov, ktorých obsah predstavuje približne 12 ton trvanlivých potravín. 

Zapojenie dobrovoľníkov 

Do celej akcie sa zapája takmer 500 dobrovoľníkov v rámci celého Slovenska. Toto číslo je vysoké a bez ich pomoci, by sme projekt len ťažko vedeli realizovať v takomto meradle. Úlohou dobrovoľníkov je oslovovať nakupujúcich v obchodných domoch Kaufland, podieľať sa na zbere potravín a aj ich následnom triedení a balení do jednotlivých balíčkov. Vďaka pomoci dobrovoľníkov sú potraviny aj distribuované. 

História pomoci prostredníctvom potravín v Slovenskom Červenom kríži 

SČK realizoval formu pomoci potravinami už počas krízy v 30. rokoch 20. storočia. Reagovali sme tak na potreby spoločnosti a zriaďovali vývarovne polievok, či distribuovali potraviny do chudobnejších regiónov. Takúto pomoc sme dokonca organizovali aj pre zahraničie. 
 
Mnohé naše územné spolky poskytujú počas celého roka stravu pre seniorov v špecializovaných vývarovniach, aj s donáškou priamo domov. Týmto zabezpečujeme pre nich minimálne jedno teplé jedlo denne a v mnohých prípadoch aj jeden z mála sociálnych kontaktov, ktorý osamelí ľudia potrebujú. 
Medzi naše aktivity patrí aj distribúcia potravinových balíčkov. 

História potravinovej zbierky